Onderzoek

Uit mijn onderzoek(@2012) blijkt dat een bergtocht deelnemers veel brengt:

“Ik word heel gelukkig van in de bergen zijn, […], het is weer terug naar die levenswijze, hoe je met de natuur omgaat, hoe je met de elementen omgaat, hoe je met jezelf omgaat.” (respondent MH)

“Als ik terugdenk, hier zittend op de bank, dan denk ik vaak aan situaties waarbij ik me prettig voelde. Dit heeft te maken met me veilig voelen samen met een klimpartner op een mooi plekje op de aarde. Die mooie plekjes op deze aarde vind ik met name in de bergen. Dat zijn situaties waarin je op je rugzak zit in de sneeuw om je stijgijzers onder te binden terwijl het zonnetje opkomt, je hebt net wat gedronken, je kijkt om je heen en denkt jahh…dit is goed toeven voor mij. Goed toeven voor mij is dat je op een stukje van de wereld bent waar je echt die wereld beleeft, die natuur beleeft.” (respondent JW)

“De alpiene ervaring geeft een paar goede blokken hout op het vuur, daar kan je het wel een tijdje mee redden, absoluut. Als mensen een kampvuur aan hebben dan staren mensen in dat vuur, als je in de bergen bent dan staren mensen in de verte, dan kijk je in de verte. Dat kijken in de verte maakt je leeg, maakt de plaat wat leeg…schoon… maar het is ook heerlijk om daar te zijn, dat geeft ook rust…dat zet een heleboel dingen op z’n plek, dan is het allemaal minder bedreigend. Terwijl je voor anderen misschien in een wat uitzonderlijke omgeving staat, is dat voor jou juist een hele veilige omgeving omdat je dan letterlijk het overzicht hebt op de hele wereld. Maar ook voor jezelf, dat je het dan eigenlijk een beetje kan overzien… dat geeft wel weer een verlangen om daar naar terug te gaan… die ervaring… op dezelfde berg kan dat nog.’ (respondent JW)