Levensoriëntatie

Levensoriëntatie & Geestelijke Verzorging

Leven doet af en toe veel pijn. Sommige situaties zijn verwarrend, chaotisch en moeilijk. We lopen allemaal wel een keer tegen de lamp omdat het ons niet lukt een goede omgang met de moeilijke momenten in het leven te vinden. Het helpt dan om je hart te luchten en een goed gesprek te voeren met iemand die luistert en helpt om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten. Mijn werk als geestelijk verzorger bestaat uit het voeren van gesprekken, het geven van advies en ondersteuning.

Bergbeklimmen is een heel geschikte metafoor voor het pad dat we door het leven bewandelen met z’n pieken en dalen. Als klimmer weet je bijvoorbeeld dat een bergtop helemaal niet alleen mooi is als je er eenmaal bent: het is er vaak winderig, koud, verlaten, woest, dor en guur. Het is een plek waar je het vaak nog geen half uur uithoudt. Het mooie aan die plek is natuurlijk het uitzicht; het uitzicht over de dalen waar we doorheen zijn gekomen op ons pad naar boven.

‘Maar wat doe jij nou eigenlijk echt?’

Ik werk als gids en begeleid mensen in de breedste zin van het woord. Als ik het simpel wil uitleggen, vergelijk ik mijzelf vaak met een psycholoog waarbij ik me in eerste instantie niet zo bezighoud met ziektes, maar aandacht heb voor wat jij belangrijk vindt in jouw leven, wat jou frustreert en welke dingen jij allemaal wilt gaan doen: wat motiveert jou? Welke richting wil je op? Soms is een antwoord hierop nog niet zo eenvoudig te vinden en daarom kan ik je begeleiden bij het vinden van jouw (unieke) weg door het leven. Met alle mooie, maar ook alle trieste en moeilijke kanten die er nou eenmaal ook bij horen. Onder het kopje Levensoriëntatie zie je een aantal thema’s die regelmatig aan bod komen tijdens de gesprekken, dit zijn verlies en rouw, eenzaamheid en relatie.

‘Kunnen we ook samen bewegen en praten?’

Terwijl de meeste geestelijke verzorging veel binnen plaatsvindt, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verzorgingstehuis, kazerne of gevangenis, bied ik ook gesprekken in beweging aan. Wandelend door een bos en fietsend door de polder is er ruimte om je hoofd even helemaal leeg te maken en om juist dan even stil te staan bij het proces waar je doorheen gaat. Hierdoor is een nieuwe kijk op de situatie waarin jij je bevindt, mogelijk. Het hoeft dan ook zeker niet per se over je diepste zorgen te gaan. Gesprekken gaan juist heel vaak over de alledaagse zaken in het leven.

‘Moeten we dan bewegen?’

Sommige momenten vragen echter ook om verstilling, om een bewegingsloos moment waarin je elke nuance gewaar wordt. Door die onuitstaanbare pijn, die soms onvermijdelijk met het leven samenhangt, aan te gaan en toe te laten, door oog in oog te komen met deze pijn, kan je er vaak beter mee omgaan. Soms kan deze pijn dan zelfs van vorm veranderen.

‘Wat zijn de tarieven?’

Tijdens het eerste oriënterend gesprek bekijken we of en wat ik voor je zou kunnen betekenen. We maken afspraken over het aantal gesprekken en de frequentie. Zo’n oriënterend gesprek kost 30 euro, inclusief btw, voor een uur. Per gesprek bekijken we samen of een vervolggesprek gewenst is. Ieder volgend gesprek kost 65 euro per uur, inclusief btw. In sommige gevallen is een lager tarief bespreekbaar. Schroom dan niet om contact met me op te nemen, dan bekijken we samen wat mogelijk is.

‘Hoe kan ik het beste contact met je opnemen?’

Klik hier!

Tegemoetkomingen en vergoedingen

– Aftrekbaar van belasting na verwijzing van een huisarts. (voor de voorwaarden informeer bij de belastingdienst).

– Bij een PGB na indicatiestelling bij het CIZ in de functie begeleiding vanuit de AWBZ (voor cliënten: www.regelhulp.nl of www.berekenuwrecht.nl).