Sjoerd Rammelt

Rammelt…zo’n naam hoor je zelden!

Het komt niet vaak voor dat ik bij het noemen van mijn achternaam geen vraagtekens in de ogen van mijn toehoorder zie. Rammelt? Ja…van Rammelaar. Mensen raken vaak zo in de war van deze naam, dat men van gekkigheid niet meer weet hoe zij het moeten spellen.

Ik ben niet de enige met de naam Rammelt en zeker niet de enige met een bijzondere achternaam. Velen zullen deze situatie dus herkennen.

Een broer van mij vertelde dat hij het op een gegeven moment zo had gehad met al die opmerkingen, dat hij zich Rammélt is gaan noemen. En wat blijkt? De vraagtekens verdwijnen uit de ogen en men schrijft de naam opeens foutloos op. Maar Rammélt krijg ik simpelweg niet uit mijn strot. De taak die ik mijzelf daarom stel is om me voor eens en altijd met mijn naam te verzoenen.

Sjoerd Rammelt!

Als iets rammelt, vraagt het om aandacht. Dat geldt voor je fiets, de auto, maar ook zeker voor jouw leven. Zolang je er geen aandacht aan geeft, lijdt je langzamerhand steeds meer aan het gerammel. Vaak gaat het ook steeds erger rammelen, slechts een enkele keer houdt het vanzelf op.

Rammelen kan een mooie aanleiding zijn om iets aan te pakken. Ik fiets graag. Soms zit er een wiel los dat ik even vast moet draaien om veilig op pad te kunnen. Het kan ook zijn dat de lagers in een trapas vervangen moeten worden en dan ben je langer bezig.

Als iets rammelt en je hebt de rust om dat aan te pakken, kan er een heleboel makkelijker en prettiger worden. Rammelen kan jou wakker schudden. Het is dan een alarmbel voor je bewustzijn.

Sjoerd Rammelt!

Ik rammel en schud. Op subtiele wijze beweeg ik mijzelf en anderen, ik maak wakker en bewust.

Innerlijk gezien kan de metafoor van rammelen vele betekenissen hebben; er kan een innerlijk conflict zijn doordat verschillende waarden met elkaar in botsing komen in een gegeven situatie. Er kan iets gaan rammelen doordat een deel van jouw leven (structureel) te weinig aandacht heeft gekregen. Misschien zit je in de verkeerde relatie of koers je de verkeerde richting op. Maar als er iets echt rammelt, kan je het maar beter aandacht geven. Je hoeft het niet eens te veranderen, aandacht is vaak al genoeg.

Ik moet eerlijk bekennen: in mij rammelt het al lange tijd van alle kanten. Als ik dit van tijd tot tijd volledige aandacht geef, voor het licht kan houden, verdwijnt de onrust in mij vanzelf.

Als een echte Rammelt ben ik volledig thuis in dit onderwerp en ben ik bereid om met u mee te kijken naar waar het bij u rammelt en u te begeleiden in het verhelderen van situaties. Ik rammel bij u graag de onderste steen bij u naar boven; subtiel of stevig, net wat bij u past.

En dan hebben we het nog niet eens over mijn voornaam gehad. Sjoerd komt van Sigi-Ward. Een Ward is een hoeder en Sigi komt van het Duitse siegen en betekent overwinnen. Hoe mooi kan een naam zijn!? Heeft u zich trouwens al verzoend met uw naam?