Over dingen leren

Terwijl ik veel heb geleerd van het alleen al naar anderen kijken, colleges volgen, boeken lezen, programma’s bekijken, en zeker ook van het weer eens dezelfde fouten maken (zie mijn vorige bericht)…kan het zo verfrissend werken als een buitenstaander eens met een nieuwe blik naar jouw leven kijkt, naar hoe jij beweegt in dat leven .

Deze ervaring werd mij vandaag voor mijn verjaardag gegund door mijn collega’s Vitus, Evelien en iedereen van ChaletBeyond in Nederland. Ik kreeg mijn eerste skiles: een priveles off-piste! Wat een cadeau:-)

Ik had namelijk een (ski)probleem. Hoe hard ik ook probeerde, ik kwam er maar niet achter hoe die ervaren skiers van die mooie kleine bochtjes maakten in de diepe sneeuw. Ik deed wat ik normaal altijd doe: werken, werken, ploegen door die sneeuw. Mijn lichaam constant omgooien…maar kreeg het gevoel maar niet te pakken: volgens een bevriende skier moest ik leren ´bouncen´. Maar hoe doe je dat dan precies? Wat is dat eigenlijk?

Dat was dus mijn eerste vraag voor vandaag en binnen vijf minuten had mijn skileraar het uitgelegd. Tien minuten later ging ik ´bouncend´ naar beneden. De truc is als volgt: terwijl je je bovenlichaam constant naar het dal gericht houdt, dit is wel spannend op een steil stuk, en je je gewicht op twee benen gelijk verdeeld, maak je in de bocht een sprongetje. De eerste bocht neem je misschien pas na tien meter totdat je een beetje snelheid hebt gemaakt, maar daarna volgt er sprongetje naar sprongetje en zo zoef je het dal in. Op veertig centimer poedersneeuw zo de berg afroetsjen is een heerlijk gevoel…eigenlijk vlieg je bijna! Of, je drijft op een zachte laag wolkachtig materiaal waar je constant contact mee houdt.

Deze ervaring, dat je zoiets simpels kan leren van iemand die hier dagelijks mee bezig  is, door een paar kleine tips van deze skileraar; Julienne, is bijzonder. Een dergelijke ervaring wil ik ook bieden met Bergenzin: door mee te kijken naar hoe je door het leven beweegt, wat je vertelt, waar je mee bezig bent…een simpele opmerking, een paar kleine tips kunnen dan voldoende zijn om een nieuwe wereld te openen. Dat gebeurde vandaag ook: we gingen opeens op plekken naar beneden waar ik eerder alleen nog naar durfde te kijken. We hebben daarna de hele middag in de poeder gespeeld en genoten. Ik wens iedereen van dit soort ervaringen toe op verschillende vlakken in hun leven. Dat je de juiste persoon weet te vinden om even met je mee te kijken. Wie weet ben ik dat voor jou op dit moment!