Autisme begeleiding

Eindelijk rust! In de begeleiding die ik nu enkele jaren vormgeef is rust één van de belangrijkste doelen. Ik begeleid mensen bij het overzichtelijk maken van hun leven en zet mijn expertise daarvoor in bij alle hobbels die op hun pad liggen. Door mijn rustige uitstraling en open instelling wek ik gemakkelijk vertrouwen op. Op de lange termijn weet ik dit vertrouwen ook te behouden doordat ik afspraken blijf nakomen die we samen hebben gemaakt.

Wat moet ik me bij deze begeleiding voorstellen?

Het mooiste aan dit werk vind ik het als het lukt om zoveel mogelijk kwaliteiten van een persoon te activeren en ervoor te zorgen dat diegene zo krachtig mogelijk in zijn of haar leven komt te staan.

De levensbrede begeleiding die ik voorsta heeft als voordeel dat ik het aanspreekpunt wordt dat op de hoogte is van alle zaken in jouw leven. Ik kan zolang als dit nodig is voor jou het overzicht in jouw leven behouden.

Ik bied begeleiding op veel praktische zaken zoals administratie, huishouden en studie, maar ook ik begeleid het sporten en schrijf trainingsschema’s. Gesprekken over wat jou verder bezighoudt, relaties, frustraties en ook zingeving vind ik erg interessant. Vanuit mijn opleiding ‘geestelijke verzorging’ aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, weet ik ook op het existentiële niveau met jou een gesprek aan te gaan. De moeilijkere vragen komen dan aan bod zoals bijvoorbeeld: hoe geef ik zin aan mijn leven of  heeft mijn leven voor mij wel zin?

Duurzaam geluk is vaak lastiger voor mensen met een autistische stoornis, maar hoogtepunten en waardering in hun leven zijn zo enorm belangrijk. Het is een moeilijk leven doordat er zoveel is dat niet voorspelbaar is. Mensen met een stoornis in het autistische spectrum hebben vaak weinig zelfvertrouwen en weinig eigenwaarde. Positieve feedback is daarom enorm belangrijk; het zien van talenten en kwaliteiten: hier ben ik goed in!

De begeleiding die ik vormgeef heeft vrijwel altijd ook een bewegingselement in zich, omdat dit simpelweg ook bij het leven hoort. Zo kunnen we gaan wandelen, fietsen, fitness, hardlopen of bijvoorbeeld klimmen. Om lekker in je vel te zitten is het prettig om in een fit lichaam te wonen. Als (buiten)sportinstructeur ben ik thuis in veel sporten en kunnen we samen kijken wat jou het beste past. Tijdens het sporten slaan we ook twee vliegen in één klap. Het contact is niet te direct en je krijgt de ruimte om af en toe in eigen gedachte wat af te dwalen of een vraag te overdenken. Je krijgt de ruimte om informatie langzaam te laten landen. Iets later pak jij of ik het gesprek weer op en is er al weer een hoop uitgekristalliseerd. Ervaring heeft me geleerd dat mensen met een stoornis in het autistische spectrum graag bewegen in een rustige sportschool op de rustigste tijden en het liefst rennen in het bos, fietsen door de polder of klimmen in de klimhal buiten openingstijden; allemaal om ervoor te zorgen dat zij rust kan vinden.

Samen een route bepalen in jouw leven

Samen een route in jouw leven bepalen?

Waarom doe ik dit werk graag?

Ik doe dit werk graag vanwege de voldoening die ik krijg als de situatie van jou zich langzaam steeds verder gaat stabiliseren en als we daar samen mooie stappen in kunnen zetten.

Als ik kijk naar mijn kwaliteiten, dan ben ik ten eerste een persoon die graag mensen bij elkaar brengt. Dat is bijvoorbeeld handig als je een sociaal netwerk wilt opbouwen. De mensen die ik heb begeleid hebben uit onvermogen vaak een tegengestelde neiging. Zij houden letterlijk mensen op afstand.

Verder ben ik ben van nature een generalist, een begeleider in algemene zin. Voor een geestelijk verzorger ben ik praktisch ingesteld. Voor een sportinstructeur houd ik veel van verdieping en leg ik steeds verbanden met de dagelijkse gang van zaken. Voor een manager ben ik veel gericht op individuele begeleiding en voor mijn werk als reisleider houd ik veel van diepgang en langdurige contacten. Vandaar ook de mix van deze aspecten in mijn onderneming Bergenzin. Hier ligt ook mijn kracht voor deze functie: ik ben op heel veel gebieden thuis. Regelen doe ik ook graag: ik ben bijvoorbeeld twee keer ceremoniemeester geweest bij een groot huwelijk. De paren zijn nog steeds getrouwd J.

Wat is mijn achtergrond?

Van origine ben ik sportinstructeur. Ik ben aan de Hanzehogeschool in Groningen opgeleid als sportinstructeur met de specialisatie buitensport. Al ruim tien jaar begeleid ik nu gasten als reisleider en sportinstructeur in heel Europa. Vanuit een wens naar meer inhoudelijke verdieping ben ik niet veel later in Utrecht gaan studeren. In 2012 heb ik twee masters aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht afgerond: ‘geestelijke verzorging’ en ‘onderzoek’. De onderzoeksrichting heeft mijn geest gescherpt en de kant van geestelijke verzorging mijn ogen geopend voor begeleiding bij existentiële vragen. Na de masters ben ik vrij snel voor mezelf begonnen en ben ik me langzaam gaan vormen als autisme specialist, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA cursus ‘Ervaren en Verklaren’), maar ook door het intensief begeleiden van cliënten.

Mocht mijn hulp op een vlak in jouw leven niet toereikend zijn, dan heb ik altijd nog een groot netwerk en kan ik waar nodig expertise van anderen inschakelen.

 Uiteindelijk kom jij verder!


Uiteindelijk kom jij verder!